Domowe guacamole nie ma sobie równych.
Bazą do przygotowania tego dipu jest awokado, a do niego limonka i sól. Można dodać także cebulę, pomidory, kolendrę, czy czosnek - wedle uznania.
Ważne, aby awokado było bardzo dojrzałe, wtedy uzyskacie najlepszą
konsystencję i smak. Nie zapomnijcie o soku z cytryny lub limonki,
by zachować intensywną zieleń sosu. Polecam na szybką przekąskę - z nachosami/tortillą lub na śniadanie, z grzankami.
Składniki:
2 dojrzałe awokado
sok z połowy limonki
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
szczypta mielonego chilli
2 gałązki świeżej kolendry
pół pomidora
pół czerwonej cebuli
Przygotowanie:
Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i łyżką wyciągnij miąższ. Jeśli awokado będzie dojrzałe, miąższ wyjmiesz bez problemu. Przełóż je do miski i od razu wlej sok z limonki. Zgnieć awokado widelcem - nie ma potrzeby używania blendera, chyba, że preferujesz zupełnie gładką pastę.
Do rozgniecionych kawałków awokado dodaj sól, pieprz,
posiekaną kolendrę, szczyptę chilli i czosnek przeciśnięty przez
praskę. Wymieszaj. Pomidora i cebulę pokrój w kostkę i udekoruj nimi
guacamole. Podawaj z plackami tortilli, nachosami lub z pieczywem.
bardzo je lubię!
OdpowiedzUsuń